3D eller tredimensjonalt

3D eller tredimensjonalt er beskrivelsen av en gjenstand eller en matematisk figur med 3 dimensjoner. Det vil si i all retningene – både høyde, bredde og dybde for å gjøre alt mer detaljert for øynene som ser på. I matematikken omtales den tredje dimensjonen som et tall opphøyet med tre. 3D kan ha flere betydninger og finnes i mange sammenhenger i dag.

3D-briller, 3D-film, 3D-bilder basert på stereofotografi (stereoskopi), 3D-grafikk (datagrafikk), 3D TV, 3D printing. Ja sikkert enda flere.

3D Printing

3D printing er en rask prosess som bygger opp en prototype eller en modell eller et bilde f.eks. I denne prosessen tilføyes det lag på lag enten i flytende form eller i pulverform og former dette i den ønskede formen. Hele denne prosessen styres da igjen av et dataprogram, som foregår i en spesiell type maskin som er kalt prototypemaskin eller som også kalles 3D-skriver.

3D Printing

3D Printing

For å lage en prototype eller en modell på en 3D-skriver trenger man en datafil som inneholder utformelsen av den prototypen man ønsker. Fordelen med denne typen utforming er mange. Har man først denne datafilen klar, kan man raskt lage en fysisk del som også da er kostnadsgunstig i forhold til å støpe og forme en modell på «gamle» måten. Man trenger jo ikke noen materialer eller verktøy annet denne 3D skriveren som kan brukes igjen og igjen hele tiden på nye datafiler.

En 3D-printer kan bruke mange forskjellige materialer; mest brukt er plast. Den mest vanlige plasttypen er ABS (Akrylnitril-butadien-styren) og PLA (Polymelkesyre). Men mer avanserte printere kan også blant annet bruke PVA, PA, PC, POM, PETG, HIPS og elektrisk ledende plast (ABS).

3D printing er anvendelig i svært mange områder der man tidligere måtte lage modeller for å vise frem saker og ting. Dette er både kostnads besparende og selvfølgelig også tidsbesparende. Så det er i dag helt vanlig å bruke 3D printing innen f.eks produktutvikling og industridesign, arkitektur og annen modellbygging. Men også i helvesenet blir det mye brukt til utforming av f.eks. proteser og andre tekniske hjelpemidler.

3d film

3d film

3d film

Filmverden er en annen del i samfunnet som har tatt opp og benyttet seg mye av 3D. På denne type filmer blir bildene på en måte mer virkelige for den som ser på. Bildene skaper er tredimensjonal dybdeillusjon som ved hjelp av visuelle presentasjonssystemer gir forskjellige synsinntrykk til venstre og høyre øye og skaper dermed bildet hos betrakteren slik at det virker som man ser inn i et virkelig rom.

Teknisk utførelse

Dagens moderne datateknologi gjør det mulig å produsere 3D-filmer uten å bruke doble kameraer som var den normale måten å skape 3D film på tidligere. Dette må da gjøres ved å mappe tredimensjonale objekter med bilder. Å skape 3D-film av 2D-film er heller ikke bare enkelt. For man mangler informasjonen om den tredje dimensjonen for å skape det tredimensjonale inntrykket for øyet.

Teknisk utførelse

Teknisk utførelse

Den mest normale gamle måten å filme 3D på, var å filme med to kameraer satt ved siden av hverandre og filmet det samme bildet. De ble da satt så nær hverandre at de gjenskapte avstanden mellom våre øyer.

Når man skal se en 3D-film, må hvert øye se hver sin film, og da vil hjernen tolke de to bildene til ett enkelt tredimensjonalt bilde, slik vi også tolker vårt ordinære synsfelt.

Relaterte innlegg

Hva er hacking?Hva er hacking?

Hacking er å identifisere svakhet i datasystemer eller nettverk for å utnytte svakhetene for å få tilgang. Et annet ord for hacking som kanskje er lettere å forstå er «Uautorisert