Cyberworld

Hva er cyberworld eller cyberspace? Jo helt enkelt forklart så er det den «verden» som består av sammenkoplede datasystemer og informasjonsressurser. Eller som det for det meste kalles i dag så sier alle internett! Betegnelsen cyberspace ble første gang benyttet av en forfatter ved navn William Gibson i en roman tidlig på 1980 tallet. Han definerte da helt klart hva dette var. I dag brukes begrepet om internett, både om det fysiske nettet og den tenkte verdenen der ute. Det det fysiske nettet er den fysiske delen av internett, som selve datamaskinen og nettverket. Den tenkte verdenen er det virtuelle rommet, som internett representerer.

Gibson forklarte i sin definisjon hvordan han så for seg cyberspace som et rom av overflater, bilder, simuleringer og tomme tegn. Dette rommet ville bestå av databasert informasjon og danner en virtuell verden som utvikler seg i tråd med den virkelige verden. Gibson kalte cyberspace for The Matrix.

Ordet Cyberspace, er avledet fra Kybernetikk, fra det greske ordet kybernetes som betyr «den som styrer», eller styrmann. Kybernetikk ble første gang brukt av Norbert Wiener (1894–1964) i boken Cybernetics.

Cyberworld

Cyberworld

The Matrix

Det ble etter hvert lagd en film om The Matrix. Filmen The Matrix kom i 1999 og ble skrevet og regissert av søsknene Wachowski. Filmen har fått status som en kultfilm. Dette var den første filmen i en serie med flere filmer, tegneserier, animasjoner og spill. The Matrix fikk 4 Oscar’s . Det var en amerikansk film, men filmen ble spilt inn i Australia. Filmen hadde premiere i Norge 9. juli 1999.

The Matrix

The Matrix

Historien

Historien «The Matrix» er fra den virtuelle verdenen hvor alle mennesker holdes fanget uten å være klar over dette. Dette gjenspeiler Platons lignelse med mennene i hula. Platons lignelse går ut på at om en mann har levd hele sitt liv nede i ei hule, lenket, og kun har skygger å se på veggen foran seg – hva ville han da kalle dette han så på veggen? Svaret er «virkeligheten», og det er slikt filmen The Matrix spiller på, «hva om virkeligheten ikke er virkelig?»

Oppfølgere

Filmen «The Matrix» fikk to etterfølgere, The Matrix Reloaded (2003) og The Matrix Revolutions (2003), i tillegg til den mer frittstående kortfilmsamlingen The Animatrix (2003).

Oppfølgere

Oppfølgere

Mye filmer

Det er lagd mange filmer om den virtuelle verden eller også kanskje riktig å se i retning av sience fiction her. Det kommer jo alt an på hvilken interesse man har selv. Mange filmer er det der ute på markedet i hvert fall og både gode og dårlige utgaver. Den mest kjente og største om sience fiction er kanskje Star Wars? Denne filmen var jo ute før internett og cyber world var kjent for «mannen i gata». Men den har gjort gigantisk suksess og det er selv i dag filmer som er planlagt å komme de neste årene.

Skal du se alt som er spilt inn om Star Wars, ja da har du mange mange timers underholdning foran deg. Og når du er ferdig med å se på filmer og TV serier osv, da kan du ta frem lesebrillene og begynne på bunkene med lesestoff som er utgitt.

Relaterte innlegg

The GatheringThe Gathering

Når det snakkes om internett arrangementer og datatreff, så kommer man ikke forbi The Gathering (heretter kalt TG) som arrangeres hver påske i Vikingskipet i Hamar. Dette er Norges største

Hva er hacking?Hva er hacking?

Hacking er å identifisere svakhet i datasystemer eller nettverk for å utnytte svakhetene for å få tilgang. Et annet ord for hacking som kanskje er lettere å forstå er «Uautorisert