Datasikkerhet

Datasikkerhet har vært viktig fra den aller første datamaskinen kom på markedet. Og det har blitt bare mer og mer viktig jo flere som har fått tilgang på data i verden. Jo flere med tilgang, jo flere ønsker å «snike inn bakveien» for å enten ødelegge for andre eller stjele informasjon. Hacking er et velkjent begrep i dataverden i dag. Og det går nesten ikke en uke uten at man hører eller leser om nye metoder å «hacke» en computer på. Alt fra Ola Dunk til CIA og FBI har blitt utsatt for uønskede gjester på sin computer!

Vanlige feil

Det står alltid et menneske bak en feil som oppstår med en data – en datamaskin gjør aldri noe alene uten en kommando fra et menneske. En kjent amerikansk hacker sa for noe år siden at ingen teknologi i verden kan hjelpe en person som ikke sjekker om det faktisk er en ekte nettside de er på før de logger inn med personlig informasjon og passord. Personlig internettsikkerhet handler mer om ikke å være lettlurt enn noe annet. Er tilbudet for godt til å være naturlig, ja da er det i de aller fleste tilfellene noe galt. Det handler mer om egen fornuft enn alle mulige fancy hjelpemidler.

Vanlige feil

Vanlige feil

Fagfelt

Datasikkerhet har for lengst blitt et eget yrke. I dag jobbes det for fullt for å holde følge med de som hacker seg inn på forskjellige plasser i verden. Datavirus programmer vet du sikkert at leverer oppdateringer ganske ofte.

Fagfelt

Fagfelt

Datasikkerheten har blitt så viktig at det er stor konkurranse på markedet om hvem som har best beskyttelse ved bruk av deres antivirusprogram. Et angrep på en datamaskin er jo som oftest et virus. Spørsmålet er jo bare om det er et farlig virus eller et harmløst virus. De farligste virusene går så dypt inn i de indre systemene i datamaskinen din og ødelegger maskinen totalt. Men husk alltid at et virus kommer aldri inn i din maskin uten at du selv gjør en aktiv handling i en eller annen form!

Et harmløst virus kan være en «trojan» som blir installert på computer for å sende informasjon ut igjen i en eller annen for. Ofte benytter disse virusene seg av venne listene dine og email listene for å sende programvaren sin videre. Da med deg som avsender slik at neste bruker skal bli lurt til å tro at det er du som sender en fil av noe slag.

Forholdsregler

Forholdsregler

Forholdsregler

Det er enkelte forholdsregler man bør følge nøye i dagens internett verden. Man bør aldri åpne et filvedlegg til e-post dersom man ikke venter et slikt vedlegg fra den personen/vennen/firmaet som er oppgitt som avsender. Sikre sin egen maskin i tillegg til sin egen fornuft gjør man ved å ha et oppdatert virusprogram installert på datamaskinen sin. I tillegg ha en aktiv brannmur åpen, det vil si det programmet som finnes i de fleste maskiner som vokter det som går inn og ut av datamaskinen. Om man skulle bli smittet av et virus, skal en brannmur kunne varsle dersom et ukjent program prøver å sende ut e-post.

Relaterte innlegg