Virus del 2

Virusene som heretter blir omtalt er bare sortert etter når de har vært på markedet og gjort skade – ikke etter hvor ille det har vært. Det være seg virus, ormer eller trojanere – kjært barn har mange navn. Selv om barnet i dette tilfellet ikke er elsket, så berører dets handlinger stadig flere mennesker i dagens samfunn. Datavirus har utviklet seg fra å være nerder som satt hjemme på gutterommet og lagde rampestreker, til å bli arbeidsverktøyet for organisert kriminalitet, statlig sabotasje og spionasje.

Her kommer resten av listen over virusene:

  1. Fizzer (2003)

Fizzer var med å skape en trend i dataverden. Spam. Tidligere ormer var blitt til for å skape litt ugagn, mens denne ormen var et slags økonomisk redskap eller hva man nå kan kalle det. Når ormen var installert så sendte den ut e-poster til alle dine kontakter med reklame for farmasøytiske piller og dermed var spam for apotek i gang. En av etterfølgerne – «SoBig» – ble så plagsom at det ble utlovet en dusør på 250 000 dersom noen kom med opplysninger som kunne lede til arrestasjon av bakmennene.

  1. Mydoom (2004)

Mydoom var en ny orm som satte i gang DDoS-angrep. Altså en orm som har til mål å generere så mye trafikk mot et mål at det settes ut av spill. Mydoom var i sin tid den dataormen med raskest spredning. Den spredte seg direkte videre via dine e-post kontakter straks en Mydoom e-post ble åpnet.

Mydoom (2004)

Mydoom (2004)

  1. Poison Ivy (2005)

Poison Ivy har blitt oppdaget i flere tilfeller hos flere vestlige selskaper etter at det først ble oppdaget i 2005. Sikkerhetsfirmaer har sporet angrepene tilbake til Kina. Trojaneren installeres og åpner en bakdør i datamaskinen slik at uvedkommende kan ta kontroll over den infiserte maskinen på avstand. De kan aktivere programmer som f.eks. ta opp lyd og bilder og også eventuelt endre filer. Alt skjer selvfølgelig uten at du merker dette ved vanlig bruk av datamaskinen.

  1. Zeus (2007)

Får du Zeus inn på din pc er du fort en «offentlig» person – i hvert fall din identitet med personnummer, adresse og bankkontonummer. Trojaneren Zeus går nemlig inn og stjeler alt fra passord til personlige filer. Og trojaneren har blitt en veldig mye brukt programvare for organisert kriminalitet.

  1. Agent.btz (2008)

Agent.btz var en trojaner som berørte Windows og gjemte seg i minnepinner. I Amerika mistenkte de utenlandske spioner å stå bak denne trojaneren. Pentagon stoppet all bruk av minnepinner en periode for å forsøke å minimalisere spredningen av trojaneren.

  1. Conficker (2009)

Dataormen Conficker klarte å komme seg inn i flere millioner Windows-baserte PC-er i 2009, og dannet en botnet-hær som kunne stjele finansdata og annen informasjon. Viruset var komplekst og spredde seg raskt. Men det er fremdeles et mysterium hva Conficker egentlig var ment for, ettersom botnet-hæren ikke så ut til å bli brukt til noe spesielt.

Conficker (2009)

Conficker (2009)

  1. Stuxnet (2009 – 2010)

Stuxnet var det første større viruset som tok steget ut av cyberspace og inn i den virkelige verden. Målet var å ramme industrielle installasjoner og infrastruktur – mer spesifikt atomprogrammet til Iran. Eksperter regner med at det var USA og Israel som sto bak det omfattende viruset. Stuxnet infiserte iranske datamaskiner i 2009, men ble ikke oppdaget før året etter.

Relaterte innlegg

DatavirusDatavirus

Har du en god og oppdatert datasikkerhet på datamaskinen din så har du sjelden eller aldri noe problem med virus. Er du selv fornuftig og forsiktig når du eventuelt går

VirusVirus

Du sitter hjemme i godstolen med laptop’en eller nettbrettet ditt på fanget og bare koser det ved å surfe rundt på internett på alle dine favorittsider. Du leser nyheter, du